LEES MEER

Een koolstofneutraal en comfortabel werkklimaat creëren

Een totaaloplossing met een omkeerbare CO2-warmtepomp en TopVent TC's en een Roofvent RC. Met als uitkomst: tevreden werknemers!

Bpost Evere

Info over het project

Bpost hoeft geen introductie meer. Het gebeurt niet vaak, maar sinds kort werd een nieuw distributiecentrum van het postbedrijf in Evere in gebruik genomen. Om hun duurzaamheidsambities kracht bij te zetten, kwamen ze naar ons voor het klimatiseren van dit nieuw gebouw. Edergen on the case!

Bpost heeft een nieuw, duurzaam distributiecentrum geopend in Evere, dat meer dan duizend vierkante meter groter is dan de vorige locatie in Schaarbeek. De nieuwe locatie kwam er nadat het huurcontract in Schaarbeek afliep en ze voor efficiëntie- en kostenredenen beslist hebben om een nieuw gebouw te plaatsen dat tegelijk voldoet aan de strengste duurzaamheidsnormen en veel beter is in werk- en operationele omstandigheden. Ruim 275 medewerkers zullen naar dit centrum verhuizen. Dit logistiek centrum zal de bewoners van Schaarbeek, Sint-Lambrechts Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Haren en Evere bedienen met post en pakketjes.

Het gebouw is koolstofneutraal, een primeur voor het postbedrijf. Het logistiek centrum is voorzien van alle moderne technologieën zoals zonne-energie, warmtepomp, modulaire LED-verlichting, regenwaterrecuperatie, en een laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Over die warmtepomp gesproken; 'Walk the talk' dachten ze bij Bpost. Ze kwamen naar ons toe op zoek naar een duurzame oplossing om hun hal en bureau's te koelen en verwarmen.

Samen kwamen we uit op een totaaloplossing met een omkeerbare Yukon warmtepomp die een Hoval Top- en RoofVentinstallatie aandrijft om de distributiehal te klimatiseren. Deze innovatieve Enex warmtepomp is aangedreven op het koelmiddel CO2 (R744).   

Met een GWP van 1 is CO2 het duurzaamste koelmiddel en draagt het tegelijkertijd bij aan de vermindering van de CO2-uitstoot. Het distributiecentrum voorziet, dankzij deze geavanceerde verwarmings- en koelsystemen, (deels) in zijn eigen, hernieuwbare energie en vermijdt het gebruik van fossiele brandstoffen. Met het oog op goede werkomstandigheden voor hun medewerkers hebben ze bij Bpost gekozen voor een RoofVent RC die de hal o.a. ventileert en voorziet van verse lucht en twee TopVent TC's die de ruimte verwarmen en koelen. De drie toestellen worden gevoed door de Yukon. Bijkomend was een comfortabele werkomgeving ook van belang; naast het natuurlijk licht en LED-verlichting werd de Hoval-installatie ingeschakeld voor een aangename temperatuur.

Deze duurzaamheid sluit aan bij de milieuambities van Bpost.De CEO van Bpost België haalde, in hun persbericht, aan dat ze de milieu-uitdagingen ook effectief integreren in hun werking. Het nieuwe centrum biedt betere werk- en operationele omstandigheden en is ontworpen om efficiëntie en kosten te optimaliseren. Bpost streeft naar erkenning als "Ecodynamische Onderneming" voor zijn inspanningen om de milieu-impact te verminderen.

Het ontwerp moest uiteraard ook aansluiten bij de duurzaamheidsambities van bpost en dus moest ons nieuwe gebouw voldoen aan de strengste normen ter zake. Ik ben dan ook bijzonder fier dat dit ons eerste volledig koolstofneutrale gebouw is.

Jos Donvil, CEO bpost België

  • Bouwheer: Bpost
  • Architect: Agence d'Architectes Olivier Russe sprl
  • Studiebureau: Zeugma Engineering
  • Hoofdaannemer: Stadsbader
  • Installateur: Alitech

WAAR?

Het nieuw logistiek distributiecentrum van Bpost in Evere

CHALLENGE

Het klimatiseren van een bedrijfshal en bureau's op een koolstofneutrale manier

OPLOSSING

Een omkeerbare Yukon CO2-warmtepomp in combinatie met een Hoval ventilatie-oplossing

STERKE PUNTEN

Koolstofneutraal, duurzaam, efficiënt, totaaloplossing

BEELDEN

01 / 17

BETROKKEN PRODUCTEN

De Hoval TopVent en RoofVent aerothermen zijn een efficiënte oplossing voor het verwarmen en koelen van grote ruimtes. Met slechts 3 toestellen bestrijkt men de volledige oppervlakte, zo'n 5.032 m2. Het klein aantal toestellen reduceert ook het energieverbruik in het gebouw. Het verbruik van de machines op zich is laag en ze zijn makkelijk te onderhouden.

De RoofVent brengt, naast het klimatiseren, ook voldoende verse lucht binnen om het volledige gebouw te ventileren. De gemotoriseerde lamellen zorgen voor een destratificatie in het gebouw. De toestellen zijn stil en tochtvrij, ze zorgen voor een aangenaam klimaat waar het personeel met alle plezier wil werken.

Ontdek meer cases