LEES MEER

Een sporthal met een duurzaam, intelligent en hybride verwarmingssysteem

Een fijn comfort, in de winter én zomer, via een Belaria fit lucht/water-warmtepomp in combinatie met een condenserende gasketel.

Belaria fit - sporthal in La Bruyère

Info over het project

Een uitstekend comfort, in de winter én zomer, dat krijg je door een lucht/water-warmtepomp in combinatie met een condenserende gasketel. In de "Hall Sportif", een multifunctionele sporthal in La Bruyère in België, werkt het verwarmingssysteem, met de Hoval Belaria fit warmtepomp en de Hoval UltraGas 2 gascondensatieketel, heel betrouwbaar.

Een sporthal als referentieobject: in Emines, een deelgemeente van La Bruyère, heeft Edergen, de exclusieve partner van Hoval in België, een duurzaam en ecologisch verwarmingssysteem, inclusief warmwaterbereiding, geïnstalleerd in een ultramoderne sporthal. De warmteproductie in de multifunctionele sporthal wordt gekenmerkt door een geavanceerd hybride systeem. Architectonisch zijn de drie kubussen slim in elkaar geschoven om het nieuwe gebouw te laten opvallen.

De verwarmde oppervlakte van het gebouw "Hall Sportif de la Bruyère" beslaat in totaal 2.136 m². De warmte wordt geleverd door luchtverhitters en radiatoren. Naast de verwarming van de sporthal en de bijgebouwen is de bereiding van warm water voor in totaal 22 douches ook een belangrijk onderdeel van de installatie. De theoretische temperatuur van het warmtedistributiesysteem is 60°C. De minimale referentietemperatuur buiten van -9°C geeft een verwarmingslastberekening voor de multifunctionele sporthal van 99 kW.

80% van het jaarlijkse energieverbruik wordt gedekt door de warmtepomp.

De Belaria fit lucht/water-warmtepomp en UltraGas 2 gascondensatieketel vormen samen een efficiënt verwarmings- en warmwatersysteem.

Warm in de zomer, koud in de winter - het verwarmingsvermogen dat nodig is om de sporthal te verwarmen, varieert volgens de seizoensgebonden schommelingen. De voordelen van dit verwarmings- en warmwatersysteem liggen voor de hand. Bij lage wintertemperaturen levert de milieuvriendelijke Belaria fit warmtepomp niet langer het benodigde verwarmingsvermogen, zodat de UltraGas 2 bijspringt om de gewenste kamertemperatuur te garanderen.

De milieuvriendelijke Belaria fit warmtepomp (53) kan zijn vermogen optimaal aanpassen aan verschillende warmtebehoeften dankzij de twee geïntegreerde compressoren met Inverter-technologie. Dit voorkomt effectief ongewenste short-cycling, die over een lange periode een negatieve invloed heeft op de levensduur van de compressoren in elke warmtepomp.

Het intelligente verwarmingssysteem in de sporthal is een klassiek hybride systeem. Dit betekent dat het twee warmtebronnen heeft. In de sporthal La Bruyère is naast de warmtepomp een UltraGas 2 (125) modulerende condenserende gasketel geïnstalleerd. De gasketel werkt op propaan. Als milieuvriendelijk alternatief kan de UltraGas 2 ook werken op 100% biomethaan of 20% waterstof gemengd met aardgas of biomethaan. De propaantank wordt buiten de sporthal in de grond begraven.

Met een verwarmingsbelasting van slechts 50% betekent de integratie van de energiezuinige Belaria-fit in een hybride systeem dat het jaarlijkse energieverbruik van het gebouwencomplex met 83% kan worden gedekt. Dit hybride systeem vermindert ook de CO2-uitstoot.

ONZE PARTNERS

  • Eindklant: Gemeente La Bruyère
  • Installateur: Techniterm
  • Studiebureau: BSolutions
  • Aannemer: Houyoux Constructions

Het hydraulisch schema

P&ID wanneer de installatie aangestuurd wordt door de Belaria fit

De ingestelde temperatuur in de hal wordt geregeld door de Belaria fit.

De Belaria fit warmtepomp verwarmt het EnerVal buffervat tot de gewenste ingestelde temperatuur. Afhankelijk van de prioriteitscircuits kunnen de verwarmingscircuits of het CombiVal ER warmwatertoestel, of beide, rechtstreeks worden gevoed.

P&ID wanneer de insteltemperatuur niet bereikt wordt

De ingestelde temperatuur in de hal wordt niet bereikt

De Belaria fit warmtepomp verwarmt het EnerVal buffervat, maar de ingestelde temperatuur wordt niet bereikt. Nu komt de UltraGas 2 gascondensatieketel in actie en verwarmt het warm water tot de gewenste doeltemperatuur van 60°C. Afhankelijk van de prioriteitscircuits kunnen de verwarmingscircuits of het CombiVal ER warmwatertoestel, of beide, rechtstreeks worden gevoed.

WAAR?

De sporthal in Emines (La Bruyère)

CHALLENGE

De zoektocht naar een duurzaam en betrouwbaar hybride systeem

OPLOSSING

Een combinatie van een Belaria fit (53) en een UltraGas 2 (125) met een EnerVal en CombiVal buffervat

STERKE PUNTEN

Economisch, efficiënt, betrouwbaar en duurzaam

BEELDEN

01 / 15

BETROKKEN PRODUCTEN

Dankzij de Belaria fit lucht/water warmtepomp (53) in combinatie met een condenserende gasketel UltraGas 2 (125), een EnerVal buffervat (500) en een CombiVal ER (500) biedt het perfect op elkaar afgestemde hybride systeem een efficiënte en duurzame installatieoplossing voor de multifunctionele sporthal van La Bruyère.

De Hoval Belaria fit omkeerbare warmtepomp is ook verkrijgbaar in twee vermogens en kan worden toegepast in vele projecten waar koelen of verwarmen een rol speelt. De Belaria fit gebruikt koelmiddel R32 in het koelcircuit.

Op zichzelf levert de Belaria fit een verwarmingscapaciteit tot 85 kW bij een buitentemperatuur van 2°C. Er kunnen tot 16 units in cascade worden geschakeld. Dit komt overeen met een vermogen van 1360 kW. Belaria fit is geschikt als energie-efficiënte, klimaatvriendelijke verwarmings- en koeloplossing voor appartementencomplexen, grotere gebouwencomplexen en zelfs multifunctionele sporthallen.

De Belaria fit lucht/water-warmtepomp in combinatie met de UltraGas 2 gascondensatieketel biedt een efficiënt verwarmingssysteem met hoge prestaties en optimale energiezekerheid voor een klimaatvriendelijk verwarmingssysteem met duurzame warmwaterbereiding.