LEES MEER

Milieuvriendelijk klimatiseren met CO2

Het "engineeren" en het leveren van een Yukon omkeerbare CO2-warmtepomp.

Imtech - Yukon CO2 warmtepomp

Info over het project

Tegen eind 2027 wil Imtech, een installateur van HVAC-oplossingen en onderdeel van de Cordeel groep, een CO2-uitstoot van nul bereiken. Hiervoor zetten ze in op innovatieve en energie-efficiënte toepassingen om hun voetafdruk te verkleinen en reduceren. De verhuis van hun regionaal kantoor naar een nieuwbouw in Assesse, bij Namen, drong zich op. Het perfecte moment dus om de volledige klimatisatie onder de loep te nemen.

Wat velen niet weten, is dat (synthetische) koelmiddelen in een warmtepomp een heel grote, verdoken vervuiler zijn. Ze worden aanzien als PFAS stoffen en hebben een grote uitstoot en een belastend effect op het milieu en de ozonlaag. Natuurlijke koelmiddelen zoals CO2 en propaan, met GWP 1 en GWP 3, zijn dé oplossing.

Daarom koos Imtech voor hun nieuwe vestiging in Assesse voor de Enex Yukon, een omkeerbare warmtepomp op basis van het natuurlijk koelmiddel CO2. Het koelen en verwarmen kan met het vierpijpssysteem simultaan gebeuren.
Dit type Yukon koelt, met een maximaal koelvermogen van 125 kW, en/of verwarmt, met een maximaal vermogen van 105 kW. Het toestel is aangesloten op een buffervat die de klimaatplafonds in de bureau's, de aerothermen in het magazijn en de luchtgroep aanstuurt.

  • Eindklant: Imtech
  • Installateur: Imtech
  • Advies: Edergen

WAAR?

Het regionaal kantoor van Imtech in Assesse

CHALLENGE

Zo milieuvriendelijk mogelijk klimatiseren

OPLOSSING

Een Enex Yukon, een omkeerbare CO2-warmtepomp

STERKE PUNTEN

Duurzaam verwarmen én koelen tergelijkertijd

BEELDEN

01 / 09

BETROKKEN PRODUCTEN

Het CO2-gamma van Enex bestaat onder andere uit de Geoheat, Airheat en de Yukon. De Yukon is een transkritische, lucht/water warmtepomp in split-opstelling. Dit toestel is beschikbaar in verschillende versies; enkel koelen, koelen of verwarmen en, zoals bij Imtech het geval is; een vierpijps, omkeerbare versie. In eender welke HVAC-opstelling kan een CO2-warmtepomp geïntegreerd worden. 

De Yukon is uitgerust met speciaal ontwikkelde semi-hermetische compressoren door Dorin, gemaakt uit een robuust frame en inox-materialen en kwalitatief aan elkaar gelast. Bovendien is CO2 het meest duurzame (natuurlijk) koelmiddel met GWP 1 (Global Warmin Potential) en ODP 0 (Ozone Depletion Potential).

Ontdek meer cases

Bpost Evere

Bpost - distributiecentrum in Evere