LEES MEER

Het duurzaamste & grootste warmtenet in Brussel

Duurzame geothermische energie via een Yukon CO2-warmtepomp, met efficiënte condensatieketels als buffer.

Usquare Brussel

Info over het project

Usquare, de 'hot spot' to be in Brussel. De voormalige rijkswachtkazerne wordt beetje bij beetje omgetoverd tot een duurzame en innovatieve stedelijke wijk voor jong en oud. Er is ruimte voor ontspanning, culturele activiteiten en onderzoek. Als één van de speerpunten van stadsontwikkeling zetten ze in op het duurzaam klimatiseren. Wat houdt dit dan in? Edergen on the case!

De vroegere kazerne 'Fritz Toussaint', het opleidingscentrum en de thuisbasis van de 'Ecole Royale de Gendarmerie'. De site speelde in de 20e eeuw een belangrijke, historische in de opleiding voor de Belgische politie en bepaalde het straatbeeld in Elsene. De oude politiekazerne aan de Général Jacqueslaan in Elsene wordt nu, in opdracht van de SAU, de ULB en VUB, volledig omgebouwd en gerenoveerd naar een innovatief en duurzaam project; 'Usquare Brussel'.
De nieuwe wijk wordt een mix van woningen, een universitair programma met Fablabs, een centrum voor autisme, een grote hal en multifunctionele en openbare ruimtes. 
Een mengelmoes waar de historische identiteit, de publieke, stedelijke en universitaire functies hand in hand gaan met innovatie en duurzaamheid

Zo werd er onder andere onder het grote wapenplein, een terrein van ongeveer 4 hectare, een gesloten, geothermisch netwerk geïnstalleerd van 131 sondes tot wel 151 meter diep. Twaalf van die geothermische sondes werden uitgerust met glasvezel voor universitair onderzoek met de ULB om de temperatuur op volledige diepte te monitoren. De aardse, geothermische energie voedt, via een CO2-warmtepomp, het lagetemperatuur-warmtenet en staat in voor het grootste deel van de verwarming (en koeling) van de stedelijke wijk.
Het tweede netwerk, een middentemperatuur-warmtenet wordt gevoed door Hoval gascondensatieketels. Beide maakt het dat dit het grootste warmtenet van Brussel is en één van de grotere in België, een primeur! Het stadsnet aan hernieuwbare energie telt nu 3.500 meter en is uitbreidbaar naargelang de toekomstige klimatologische en technologische ontwikkelingen.

Zo duurzaam mogelijk

De andere primeur in Brussel is de CO2-warmtepomp, een Enex Yukon C 2224. De water/water-warmtepomp zet de van natuur aanwezige energie om in maximaal 650 kW warmte of koeling en verdeelt die, via vier buffervaten en het laagtemperatuurnetwerk, naar de nieuwe wijk. Aangezien de installatie zich in een stedelijke omgeving bevindt, werd een 'low noise' gas cooler voorzien. De geothermische warmtepomp wordt gedistribueerd door Edergen en werd geproduceerd in Italië. In tegenstelling tot de meest andere warmtepompen stoot men met deze installatie geen koolstof uit, veroorzaakt de CO2-warmtepomp geen PFAS-vervuiling, noch een verdere opwarming van de aarde.

Mocht er in de winter een grotere vraag zijn, dan kan er bijverwarmd worden met de UltraGas 2 D condensatieketels. Er werd een Hoval UltraGas 2000 D geïnstalleerd, met een vermogen van 2000 kW die de klus kan klaren. Door de bouw van dit toestel en de optimale stratificatie is het energieverbruik laag en wordt de uitstoot beperkt. In de toekomst kan er bovendien overgeschakeld worden op groene waterstof, een natuurlijk gas.

  • Bouwheer: SAU (Société d'Aménagement Urbain)
  • Architect: Anyoji Beltrando
  • Studiebureau: MK Engineering
  • Installateur: Veolia

WAAR?

Usquare, een reconversie van een oude politiekazerne in Elsene

CHALLENGE

Het zo duurzaam mogelijk voorzien in de energiebehoefte

OPLOSSING

Een Yukon CO2-warmtepomp, geschikt voor geothermie in combinatie met condensatieketels als buffer

STERKE PUNTEN

Koolstofneutraal, flexibel, duurzaam, efficiënt, totaaloplossing

BEELDEN

01 / 12

BETROKKEN PRODUCTEN

Duurzaamheid en efficiëntie kunnen hand in hand gaan. De warmtenet wordt aangestuurd in een centrale stookplaats die ervoor zorgen dat de investeringskosten en de operationele kosten verminderen. De Yukon is dit geval een water/water-warmtepomp met CO2 als natuurlijk koelmiddel. Een koelmiddel met GWP 1 (Global Warming Potential), d.w.z. we niet hoeven te vrezen voor een PFAS-lek, noch een verdere opwarming van de aarde. Deze Enex-warmtepomp is zodanig door Edergen ontwikkeld dat die gevoed kan worden door geothermische sondes en simultaan verwarming en koeling kan produceren.

De dubbele UltraGas-ketels kunnen op latere termijn draaien op 100% waterstof. Dubbel wil ook zeggen dat de één redondant is voor de andere, zo bouwt men een zekerheid in. Door het verticaal design is een ongelimiteerde delta T° en een maximale condensatie mogelijk, wat de kostenefficiëntie bevordert en het verbruik vermindert.

Ontdek meer cases

Bpost Evere

Bpost - distributiecentrum in Evere