LEES MEER
Artikel

Edergen seminarie: een groot succes!

Laatst woonde een selecte groep studiebureau's en installateurs onze 'key notes' en demonstraties bij rond de natuurlijke koudemiddelen CO2 en propaan. We kunnen met fierheid zeggen dat het een succes was. Edergen on report!

Het ontbijt tijdens het Edergen seminarie over natuurlijke koelmiddelen

Diederik Vanneste van Frixis, de Belgische unie voor koude- en luchtbehandeling, had het over de transitie naar natuurlijke koelmiddelen en hoe we ermee moeten omgaan. Frixis adviseert zijn leden, behartigt de belangen van de sector en creëert een netwerk van gelijkgestemden, waar we met Edergen ook toe behoren. Ze zien een shift mede dankzij de nieuwe f-gaswetgeving en de PFAS-vervuiling.
Met de EU-verordening 2024/573 willen ze o.a. de f-gasquota verstrengen en afbouwen en hoog GWP koudemiddelen weren uit installaties. De Europese Unie duwt ons zo richting natuurlijke koudemiddelen. De prijs van alle f-gassen zal, door de kleinere hoeveelheden, ook drastisch stijgen. Zo is er ook de REACH-wetgeving waar ze PFAS in Europa volledig & direct willen bannen.

De technisch expert van Frixis ging ook dieper in op de manieren hoe we moeten omgaan met natuurlijk koelmiddelen; wanneer is een risico-analyse nodig, met wat moeten we rekening houden, enz. ?

Guillaume Foubert tijdens zijn uiteenzetting over CO2 en propaan.

Guillaume Foubert tijdens zijn uiteenzetting over CO2 en propaan.

Guillaume Foubert, onze technische directeur, versterkte onze kennis over CO2 en propaan en waarop we moeten letten bij een implementatie. Ook de verschillende gamma's van Enex, Hoval en Emicon en hun werking kwamen aan bod. Van Sébastien Mevis, technisch verantwoordelijke bij Bpost, kregen we dan te horen hoe ze bij Bpost de theorie omzetten in de praktijk en hoe de CO2-installatie, in hun logistiek centrum in Evere, hen helpt tot koolstofneutraliteit. Ook Usquare, het grootste geothermisch project in Brussel en enkele van onze propaaninstallaties kwamen ter sprake door de collega's Gaspard en Niels.

In onze 'Center of Competence' kregen de aanwezigen een demonstratie van de Yukon, een omkeerbare CO2-warmtepomp van Enex, en de Belaria Pro, een propaanwarmtepomp van Hoval.

Als afsluiter brachten we meer duidelijkheid in het Belgisch subsidielandschap. Doris Flament, van Wallonie Entreprendre, lichtte de ondersteuningsmaatregelen toe in Wallonië. Jeroen had het over de subsidies in Wallonië, Vlaanderen en Brussel. Een overzicht volgt in een volgend artikel.

Hebben jullie vragen of willen jullie meer te weten komen over deze koelmiddelen, stuur ons dan zeker een bericht via het contactformulier.

ENKELE SFEERBEELDEN

01 / 17

Gelijkaardige artikels