LEES MEER
Insights

PFAS, ook in warmtepompen...

Volgens onder andere De Tijd wordt PFAS de nieuwe asbest genoemd. Volgens internationale onderzoeken is het niet enkel bij 3M, rond Zwijndrecht of in het drinkwater in Chièvres te vinden.

PFAS is aanwezig in meer dan je denkt of verwacht. Ook in warmtepompen...

F-gassen zijn PFAS en dus ook schadelijk voor mens en milieu

PFAS? Wat is dat nu?

PFAS zijn per- en polyfluoralkylstoffen, oftewel zo'n 6.000 chemische stoffen die materiaal waterafstotend, vuilafstotend of warmtebestendig maken. Die 'forever chemicals' zijn niet afbreekbaar in de natuur en je kan ze o.a. vinden brandblusapparaten, anti-kleefpannen, smeermiddelen, regenvesten, verf, pizzadozen, kartonnen drinkbekers, koelmiddelen... Deze stoffen verspreiden zich snel en heel gemakkelijk; er werd zelfs al PFAS vastgesteld in ijsberen en het meest afgelegen continent, Antartica.

This invisible and harmful pollution will accompany humanity for centuries, even millennia.

Le Monde

Effects of exposure in human health final

De schadelijke gevolgen

Volgens international onderzoek van de krant 'Le Monde' en 'The Guardian' is België de plaats met de hoogste verontreinigingsniveaus in Europa. PFAS, kortom f-gassen, zijn toxisch en hebben een schadelijk effect op zowel gezondheid als het milieu. Die stoffen leveren problemen op voor dieren in de top van voedselketen, zoals vogels en zoogdieren.

De gevolgen voor het menselijk lichaam zijn zeker niet te onderschatten. Bij inname via bv. vervuild water of voedsel heeft, volgens de EEA, een grote kans op onder andere leverschade, kanker, schildklierziekte ... Het kan bijvoorbeeld ook een effect hebben het immuunsysteem, op de voortplanting en ontwikkeling van een ongeboren kind.

In de meest courante koelmiddelen

In de gangbare koelmiddelen, zoals R410A, R1234ze, R454B ..., zijn de 'forever chemicals' ook terug te vinden. Bij fabricage, lekkage & recyclage kan u zich de grote gevolgen al voorstellen...
Atmosphere publiceerde onlangs een overzicht van enkele koelmiddelen met een verduidelijking of ze PFAS zijn en wat hun GWP-waarde (Global Warming Potential) is op 20 jaar. Beide parameters zijn een serieuze graadmeter hoe belastend en hoe vervuilend deze koelmiddelen zijn.

Het veilig & toekomstgericht alternatief; de natuurlijke koelmiddelen CO2(R744) en propaan (R290). Afbreekbaar in de natuur, onschadelijk voor de natuur en met een extreem laag GWP (GWP 1 & GWP 3). Zowel Hoval, Enex & Emicon bieden chillers, warmtepompen en 4-pijpssystemen aan.

De oplossing

De meest vervuilende, synthetische koelmiddelen worden in de toekomst uitgefaseerd via de Europese f-gaswetgeving.
Echter geldt hier de stelling: 'Begin er nu aan, voor het te laat is.' Laten we stoppen met die 'forever chemicals' en kies voor een duurzame oplossing en ga 'forever natural'.

Extra lees- en kijkvoer

Enkele interessante video's

Gelijkaardige artikels