LEES MEER

De perfecte bewaartemperatuur voor chocolade

Een installatie van 3x RoofVent's RC en 68x TopVent's TC voor een feilloze bewaring van chocolade.

Distribution Center Barry Callebaut at Lokeren

Info over het project

De chocolade van Barry Callebaut wordt wijd en zijd gesmaakt. Om aan alle chocolate lovers tegemoet te komen, beschikt de producent over het grootste chocolademagazijn ter wereld met een stockageruimte van 50 000 m2. Die moet perfect geklimatiseerd zijn om de kwaliteit van de chocolade te kunnen garanderen. Edergen on the case!

Chocolade is temperatuurgevoelig en moet bijgevolg verwerkt en bewaard worden bij een constante 18 graden Celsius. Op vraag van AAVO Architecten zochten we naar een binnenklimaatoplossing die rekening houdt met de zo groot mogelijke opslagcapaciteit van de gebouwen: de toestellen mochten niet onder de steunbalk van het dak komen opdat de rekken tot de nok gevuld kunnen worden. Voor vastgoedbedrijf WDP, die de gebouwen verhuurt aan Barry Callebaut, was het onder meer belangrijk dat het systeem flexibel is. In de toekomst kunnen er namelijk andere huurders het gebouw betrekken. Zo werd de Hoval-oplossing opgedeeld in 10 onafhankelijke zones.

Efficiënt én futureproof? Dat hoef je Edergen geen twee keer te vragen. Op basis van een 3D-studie kozen Barry Callebaut en WDP voor een Edergen-oplossing bestaande uit 3 RoofVent®- en 68 TopVent®-units. Waar die eerste verse lucht in de ruimte binnenlaten, zorgen die tweede voor een optimale circulatie. Daarnaast kunnen beide toestellen de lucht ook verwarmen of koelen. Daardoor blijft de temperatuur in balans, wat de smaak van de chocolade en de werkervaring van de magazijnmedewerkers ten goede komt. Het gebruik van warmterecuperatie leverde het gebouw bovendien een BREEAM Outstanding-certificaat op. Een win-win voor alle partijen!

Een constante temperatuur komt het smaakprofiel van onze chocolade ten goede

Willy Raemdonck, site manager Barry Callebaut

  • Bouwheer: WDP
  • Eindklant: Barry Callebaut
  • Architect: AAVO Architecten
  • Studiebureau: Istema
  • Hoofdaannemer: Alheembouw

WAAR?

Het grootste chocolademagazijn ter wereld in Lokeren

CHALLENGE

Een constante temperatuur van 18°C voor de optimale bewaring van chocolade

OPLOSSING

3x Hoval RoofVent RC & 68x TopVent TC

STERKE PUNTEN

Flexibel, future-proof & een optimale benutting van de opslagcapaciteit

BEELDEN

01 / 11

BETROKKEN PRODUCTEN

De Hoval TopVent en RoofVent aerothermen zijn een efficiënte oplossing voor het verwarmen en koelen van hoge ruimtes. Ze bestrijken een groot oppervlakte waardoor er een klein aantal toestellen geïnstalleerd moeten worden. De gemotoriseerde lamellen zorgen voor een destratificatie in het gebouw. Net zoals bij Callebaut kunnen er verschillende zones ingesteld worden, die elke een aparte temperatuur (kunnen) handhaven. 

De toestellen zijn stil, zorgen voor een aangenaam klimaat zonder tocht. Het verbruik van de Top- en RoofVent's is laag en ze zijn makkelijk te onderhouden. De RoofVent's kunnen vanaf het dak onderhouden worden, bij de TopVent's worden de filters van binnenuit vervangen.

Ontdek meer cases

Bpost Evere

Bpost - distributiecentrum in Evere